Lichte Vracht: Speciaal voor onze Vlaamse volgers

lichte vracht defender
Nieuws

Heeft u ooit overwogen om uw occasion om te bouwen naar lichte vracht? Bij Auto Advance kunnen we dit voor u realiseren! Dit is vergelijkbaar met een grijskenteken in Nederland, maar valt onder andere regels.

Wat is een lichte vracht precies?

Een lichte vrachtauto is een goederenvoertuig met een maximaal toegestane massa van 3.500 kg, dat in België onder een fiscaal voordeliger regime valt dan personenauto’s. Dit type voertuig omvat vaak bestelwagens, maar ook SUV’s en breaks kunnen worden omgebouwd tot lichte vracht. Zo kunnen deze voertuigen beschikken over een vaste laadvloer zonder zetelbevestigingen die ten minste 50 procent van de wielbasis inneemt. Echter, bepaalde voertuigtypes zoals berlines vallen buiten beschouwing omdat de laadruimte wettelijk gezien ten minste 60 centimeter hoog moet zijn. Bekijk hier hoe een Defender omgebouwd wordt tot lichte vracht.

Kenmerken:

  • Maximaal twee zitplaatsen naast de bestuurder: De lichte vracht mag naast de bestuurder slechts twee zitplaatsen hebben.
  • Laadruimte afgescheiden door een tussenschot: De laadruimte moet worden gescheiden door een minimaal 20 cm hoog tussenschot.
  • Laadruimte ten minste 50% van de wielbasislengte: De laadruimte moet minstens 50% van de lengte van de wielbasis beslaan.
  • Vaste horizontale laadvloer: De laadvloer moet vast zijn en mag geen bevestigingsplaatsen hebben voor extra stoelen of gordels.

Voordelen:

  • Volledig aftrekbare beroepskosten: Alle beroepskosten zijn volledig aftrekbaar, wat resulteert in een belastingvoordeel.
  • Investeringsaftrek voor eenmanszaken: Eenmanszaken kunnen profiteren van investeringsaftrek, wat hun belastingdruk verder kan verlagen.
  • Versnelde afschrijving: Het is mogelijk om het voertuig sneller af te schrijven, wat de fiscale lasten in de beginjaren vermindert.
  • Bijkomende aankoopkosten in één keer afschrijven: Alle bijkomende kosten bij de aankoop mogen in één keer worden afgeschreven, wat fiscale voordelen biedt.

Elk jaar zal de autokeuring toezicht houden op de technische kenmerken die eigen zijn aan de fiscale definitie van een lichte vracht.

Bij Auto Advance maken we de ombouw naar lichte vracht eenvoudig en efficiënt. Overweeg deze stap en profiteer van de fiscale voordelen! Neem contact met ons op voor meer informatie en om de mogelijkheden te bespreken.

 

 

 

Tags:

Comments are closed