Grijs kenteken zonder bijtelling in 2024

Grijs kenteken defender blauw
Nieuws

De grijskentekenregeling, ook wel de BPM-vrijstelling, zal de komende jaren verdwijnen. Met het wegvallen van het grijs kenteken vervallen diverse fiscale voordelen voor je bedrijfswagen. Een bestelauto op fossiele brandstof zal vanaf 2025 zo’n 38% duurder zijn. Dat komt neer op een gemiddelde prijsstijging van ruim €11.000 per bedrijfsauto. Wees er snel bij. Auto Advance heeft nog een aantal grijskenteken-modellen staan en biedt zoekopdrachten aan voor het gewenste model.

Wat is een grijs kenteken precies? Ondanks de naam, is de kentekenplaat van een bedrijfsauto gewoon geel van kleur. De benaming ‘grijs kenteken’ stamt nog af uit de tijd dat het papieren kentekenbewijs van bestelwagens grijs van kleur was. Hoe weet je dan of een voertuig een bedrijfswagen is? Heel eenvoudig, de grijze kentekens beginnen allemaal met de letters B of V.

Voordelen grijs kenteken
Hoe zit het met die grijs kenteken voordelen? Een bestelauto is in de eerste plaats vooral een praktische keuze voor uit te oefenen werkzaamheden en hiervoor benodigd materiaal. Maar dankzij de grijskentekenregeling zijn er voor ondernemers ook een aantal financiële voordelen verbonden. De belangrijkste twee zijn:

  • Je betaalt geen Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen (BPM) bij de aankoop van een nieuwe bedrijfswagen.
  • Je betaalt minder wegenbelasting.

Fiscale gevolgen
Zoals het er nu naar uit zien verdwijnt de grijskentekenregeling na 2024. Vanaf dan gelden voor bedrijfsauto’s dezelfde criteria voor belastingheffing als voor personenauto’s. Naar verwachting vervalt vanaf 1 januari 2025 de BPM-vrijstelling op bedrijfswagens voor ondernemers. Dit leidt bijvoorbeeld tot een forse stijging van het leasetarief.

Het BPM-tarief
De BPM-vrijstelling geldt nu nog voor bestelauto’s die minstens 10% zakelijk worden gebruik. Het BPM-tarief wordt bepaald door de CO₂-uitstoot van een voertuig. Vanaf 2025 bedraagt de BPM op bedrijfswagens € 66,91 per gram CO₂-uitstoot. En dat telt op, want op een bestelwagen met 150 gram CO2-uitstoot per kilometer is de bpm ruim €10.000!

Het doel van het afschaffen van deze voordelen is de CO₂-uitstoot verlagen en het gebruik van zuinige bestelbussen te stimuleren. Daarom hebben volledig elektrische bedrijfswagens nog wél BPM-vrijstelling vanaf 2025.

Om deze reden wordt voor 2024 een run op bedrijfsauto’s met diesel- of benzinemotoren verwacht. Veel ondernemers zullen nog snel een BPM-vrije bedrijfsauto kopen. Bent u dat ook van plan? Wacht dan niet te lang. Auto Advance heeft nog een aantal grijskenteken-modellen staan; De Range Rover Sport, Land Rover Defender 110 in Nebelquell Blue Pareleffect en in Santorini Black Metallic. Ook biedt Auto Advance zoekopdrachten aan voor het gewenste model. Echter zijn de levertijden van nieuwe bedrijfsauto’s lang en ook de inbouwbedrijven hebben wachttijden. Ben er dus op tijd bij, zodat wij uw nieuwe bedrijfswagen ook voor 1 januari volledig gebruiksklaar kunnen afleveren!

Pas na 1 januari wordt de BPM bepaald. Voor of na 1 januari 2025 kan dat dus een verschil betekenen van 15.000 euro. Neem hier contact met ons op voor een occasion op grijs kenteken.

 

 

Tags:

Comments are closed